
.jpg)


Zapomnij o tłuszczu jedząc regularnie awokado, ponieważ to super zdrowe jedzenie, które dostarczy do Twojej diety ogromną ilość cennych składników odżywczych i włókien (i zdrowego tłuszczu!) To pomysł na dopełnienie idealnej diety. Wielu ludzi niesłusznie starało się w swoich dietach unikać jedzenia awokado z powodu wysokiej koncentracji tłuszczu (138 kalorii i 14,1 g tłuszczu w średniej wielkości awokado). Jednak awokado jest jednym z najlepszych przykładów żywności jaką można jeść, gdyż jest pełne składników odżywczych i substancji, które poprawiają stan zdrowia serca.
Awokado jest najlepszym źródłem luteiny, a także karotenoidów - działa jak przeciwutleniacz, zapobiega chorobom oczu. Ma także alfa-karoten, beta-karoten oraz witaminę E.
Jednak awokado jest nie tylko bogatym źródłem karotenoidów, ale również może Ci pomóc uzyskać jeszcze więcej, o wiele bardziej pożytecznych składników odżywczych z innych posiłków. Karotenoidy są zwykle rozpuszczalne w obrębie tkanki tłuszczowej, ale nie w wodzie, więc zalecamy jedzenie karotenoidów z dodatkiem żywności, takiej jak warzywa i owoce, które pomagają organizmowi wchłonąć karotenoidy. Łatwym sposobem, aby to zrobić jest po prostu dodać pokrojone kawałki awokado do sałatki.
Małe awokado składa się z 3,4 g włókien, w tym są to włókna rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Obie te odmiany są potrzebne organizmowi, gdyż potrafią utrzymać sprawne działanie układu trawiennego. Ponadto, włókna rozpuszczalne spowalniają rozkład węglowodanów w organizmie, pomagając czuć się sytym przez dłuższy czas.
Awokado zawiera również kwasy oleinowe, które sprawiają, że czujesz się pełny. Zdrowsze i nienasycone tłuszcze które przepełniają kwas oleinowy pomagają stworzyć większe poczucie sytości w porównaniu z mniej zdrowymi nasyconymi tłuszczami z produktów w pełni przetworzonych.
Jedna filiżanka awokado stanowi prawie jedną czwartą twojego zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego, witaminy, która zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych. Jeśli jesteś w ciąży lub będziesz - to awokado pomoże chronić Twoje nienarodzone dziecko.
Wyższe spożycie kwasu foliowego jest również związane z obniżonym ryzykiem ataków serca i problemami z sercem. Czy Twoja rodzina ma swoją historię związaną z problemami serca? Awokado może pomóc utrzymać serce w zdrowiu.
Kwas oleinowy w awokado pomoże także jeśli chodzi o spadek poziomu cholesterolu. W jednym z badań wykazano, że osoby spożywające dietę bogatą w awokado zauważyły znaczne zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, powiązane wraz ze spadkiem złego cholesterolu. Zdrowy cholesterol wzrósł o 11%.
Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu należy do głównych czynników ryzyka chorób serca. Właściwości awokado obniżające poziom cholesterolu wraz z jego zawartością kwasu foliowego, pomagają zachować serce w zdrowiu.
Ostatnim powodem jest to, że awokado w bardzo zdrowy sposób, może ulepszyć smak samo w sobie lub za pomocą dodania go do wielu posiłków. Umieść awokado w plasterkach w ramach sałatki lub zupy. Awokado może służyć jako guacamole lub nawet przyprawa.
Awokado jest po prostu świetne!