.jpg)

.jpg)
.jpg)
Osobom będącym na diecie czasem może się znudzić jedzenie w kółko tego samego, a czasem nachodzi Nas niepohamowany apetyt na słodycze… Jak sobie z tym radzić? Można po prostu wmówić sobie „Nie! Nie mogę!” i starać się zabić myśl o pysznych ciasteczkach, czekoladkach i batonikach która krąży w Naszej głowie…
Ale można też zrobić lepszą, zdrowszą i bardziej wartościową alternatywę ciasteczek która dostarczy Nam sporo wartościowego białka, węglowodanów złożonych, błonnika oraz zdrowych tłuszczy i lecytyny – ciasteczka białkowe dla kulturystów!
Składniki:
-6 białek jaj,
-miarka odżywki białkowej najlepiej czekoladowej bądź kawowej,
-50g płatków owsianych
-50g otrębów owsianych
-50g orzechów włoskich,
-łyżka miodu (choć niekoniecznie)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
Białko: 55g
Węglowodany: 105g
Tłuszcze: 30g
Kcal: 910g
Białka ubijamy w sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy do nich otręby owsiane, odżywkę białkową, proszek do pieczenia, płatki owsiane, miód, posiekane w drobne kawałki orzechy i łyżeczkę cynamonu. Z dobrze wymieszanej z tych składników masy, formujemy ciasteczka.
Sposoby pieczenia ciasteczek są dwa – na patelni (powinno starczyć po 5 minut na każdą stronę na nie wielkim ogniu ale tu trzeba zdać się na wyczucie) bądź w piekarniku, wtedy 15-20 minut w temperaturze ok. 180 stopni powinno załatwić sprawę.
Do ciasteczek możemy również dodać 150g sera białego ale liczmy się wtedy z tym że ciasteczka staną się wtedy miększe i stracą na chrupkości.
Po wyjęciu z pieca/patelni zalecam aby ciasteczka ostudzić, niech sobie trochę poleżą i przejda aromatem cynamonu, bo jedzenie ich na gorąco to moim zdaniem żadna przyjemność.
Smacznego!